Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018


Ενημέρωση απο τον εκπρόσωπό μας στο Βαρβάκειο Ιδρυμα κ.Κώστα Καρλή
Το Βαρβάκειο Ιδρυμα υπέστη μεγάλο πλήγμα στα περιουσιακά του στοιχεία με την εφαρμογή του PSI τον Μάρτιο του 2012 και του αντίστοιχου "κουρέματος" των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχε. Η λειτουργία του εκ του νόμου με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου περιορίζει αισθητά την ευελιξία στη διαχείριση των οικονομικών του.
Το Βαρβάκειο Ιδρυμα κατά τα τελευταία 2 έτη βρίσκεται σε σαφή θέση άμυνας και αποδεικνύεται και από την μή προκήρυξη των ετήσιων οικονομικών ενισχύσεων/υποτροφιών. Ωστόσο, γίνονται συνεχείς προσπάθειες και με μικρά βήματα έχουν επιτευχθεί κάποια θετικά στο τμήμα των εσόδων. Πρόσφατα επιτεύχθει η ενοικίαση ενός ορόφου γραφείων ιδιοκτησίας του Ιδρυματος με μηνιαίο μικτό έσοδο 1500 ευρώ. Ταυτόχρονα το Βαρβάκειο Ιδρυμα επιδιώκει την είσπραξη ενός σεβαστού ποσού, (έχει κερδηθεί σε όλα τα δικαστικά στάδια) συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων, από τον καταργηθέντα Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ο συγκεκριμένος φορέας του δημοσίου ήταν ενοικιαστής άλλου χώρου γραφείων για αρκετά έτη, αλλά καταργήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Πρόσφατα έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη συναινετική οριστικοποίηση της εκκρεμότητας αυτής αλλά επί του παρόντος δεν είναι εφικτή κάποια πρόβλεψη.
Να σημειωθεί ότι επαρκείς πληροφορίες για την πορεία των οικονομικών του Βαρβακείου Ιδρύματος είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.varvakeionidryma.gr