Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις»,

Αξιότιμοι κύριοι,
 Επειδή έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», που αφορά και τα Πρότυπα Σχολεία, παρόλο που παραλείπονται από τον τίτλο του Νομοσχεδίου, παρακαλούμε πριν προχωρήσετε στην διαδικασία ψήφισης του Νομοσχέδιου, να λάβετε ουσιαστικά υπόψιν σας τα παρακάτω αιτήματα μας:
  Να αποσαφηνιστεί ο σκοπός και ο ρόλος των Προτύπων Σχολείων σε χωριστό άρθρο, αφού τα σχολεία αυτά δεν λειτουργούν με τυχαίο δείγμα μαθητών όπως στα Πειραματικά, αλλά οι μαθητές εισάγονται σε αυτά κατόπιν γραπτών εξετάσεων.
 Να διασφαλιστεί η εισαγωγή των μαθητών στην Α’ Γυμνάσιου (και στην Α΄ Λυκείου όπου απαιτείται για τη κάλυψη κενών θέσεων) των Προτύπων Σχολείων με κεντρικές εξετάσεις όπως ισχύει μέχρι σήμερα, και να μην δίνεται περιθώριο για αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής. Ο τρόπος αυτός όλα τα χρόνια που εφαρμόζεται έχει αποδειχθεί αντικειμενικός και αδιάβλητος. Ο όρος «κριτήρια επιλογής» είναι ασαφής και υποκειμενικός.
 Στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος πραγματοποιούνται προκηρύξεις θέσεων με θητεία, όπως π.χ. για Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή ακόμα και για Εκπαιδευτικούς σε Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού. Οι Εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε Πρότυπα Σχολεία, είναι επαυξημένων προσόντων και υπόκεινται σε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής. Θεωρούμε ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά και να αποδώσουν υποστηρίζοντας την δημιουργικότητα και την καινοτομία, η τοποθέτηση τους θα πρέπει να συνεχιστεί να πραγματοποιείται με θητεία, εξασφαλίζοντας όμως ξεκάθαρα το εργασιακό τους καθεστώς δίνοντας τους με προτεραιότητα οργανικές θέσεις στην περιφέρεια που επιθυμούν. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη η διάχυση και η αποκέντρωση των καλών εκπαιδευτικών πρακτικών στη δημόσια παιδεία. Άλλωστε, στα Πρότυπα Σχολεία οι μαθητές εγγράφονται με μεταγραφή από το σχολείο της περιοχής τους στο οποίο διοικητικά ανήκουν. Οι μαθητές αυτοί βρίσκονται εκεί από επιλογή τους, και εν γνώση τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους.
  Να δημιουργηθεί Πρότυπο Γενικό Λύκειο στα Ιωάννινα, για να μπορεί να λειτουργήσει ως συνδεδεμένη σχολική μονάδα και φυσική συνέχεια του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας, ώστε να ολοκληρώνεται το έργο του σχολείου αυτού στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων, Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας.